O kokosovém oleji jsme toho slyšeli určitě mnoho. Využívá se především v kosmetice, ale i v potravinářství. Výborný pomocník jako odličovač, balzám, maska na vlasy, krém na ruce nebo zubní pasta.
Co ale možná nevíte, je, že kokosový olej se dá použít také v kuchyni. Má proto výborné vlastnosti. Neobsahuje skoro žádné nenasycené mastné kyseliny ani cholesterol. Ale pozor na jednu věc!
Na co si dát pozor?
Kokosový olej má docela nízký kouřový bod. Znamená to, že se při cca 170 °C začne přepalovat. Rozhodně na něm nezkoušejte smažit třeba kuřecí řízky, pro to není tento olej uzpůsobený. To ale neznamená, že ho nemůžete používat při vaření.
Kam teda s ním?
Pokud můžeme přidávat kokosový olej do jídla, tak co se s ním dá tedy dělat? Nemusíte se bát používat ho při nižších teplotách. Úplně ideální je do studené kuchyně pro přípravu salátu například. Můžete ho použít místo normálního slunečnicového oleje při pečení – to mu nevadí, a navíc upečené sušenky, záviny, buchty a dorty budou mít příjemný nádech kokosového aroma. Rychlé restování zeleniny je také skvělý způsob pro přípravu chutné a zdravé večeře.
Pokud ho dáte do pánvičky při nižší teplotě, můžete si udělat výborné lívanečky.
Banánové lívanečky
Suroviny: jedno vejce, vyzrálý střední banán, skořice, kokosový olej
Postup:
· Banán namačkejte vidličkou do misky a zamíchejte ho s jedním vejcem, dokud vám nevznikne hustší kašička
· Přidejte do směsi skořici nebo nějaké voňavé koření, které máte rádi (třeba kardamom, perníkové koření atd.)
· Lívanečník pomažte kokosovým olejem a na nízké teplotě usmažte lívanečky
· Podávejte s čerstvým ovocem a jogurtem
Tato snídaně je skvělá pro start do nového dne. Lívanečky voní hezky po kokosu. A pokud budete po kokosovém oleji trochu mastné, vůbec to nevadí, rozetřete olej do rukou a máte skvělý voňavý krém.