Datle by měli do svého jídelníčku zařadit hlavně lidé, kteří mají zdravotní problémy s trávením, se srdcem, se zácpou, s anémii, se střevními obtížemi a s rakovinou. Datle jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Jsou také jednou z možností, jak přibrat na váze, například po těžké nemoci a mají také významnou schopnost podpořit tvorbu svalové hmoty v těle. Tyto atraktivní a lahodné plody obsahují prospěšný olej, vápník, síru, železo, draslík, fosfor, mangan, měď a hořčík.
Na základě lékařských výzkumů jsou datle doporučenou potravinou pro prevenci rakoviny v oblasti břicha. Některé kultury mají datle jako jediné povolené jídlo v období půstu, a hlavně ke konci půstu jsou žádané, protože tlumí pocit hladu a tím chrání lidi před přejídáním po ukončení půstu. Díky draslíku mají sušené datle nakliceno.cz pozitivní vliv na nervový systém.
Datle jsou hodně sladké a umí regulovat proces v trávícím traktu. Už po krátké době po konzumaci organismus https://www.odpovedi.cz/otazky/co-je-to-organismus reaguje na konzumaci a zvyšuje aktivitu. Toto rychlé obnovení energie díky konzumaci datlí využívají především sportovci. Ovoce je také užitečné jako prevence před šeroslepostí.
Množství minerálních látek z datlí dělá superpotravinu, která posiluje kosti a chrání je před bolestivou osteoporózou. Studie dokládají, že datle jsou prospěšné i mužům, kteří ztrácí například díky věku nebo špatnému a nezdravému životnímu stylu sexuální výdrž.
Téměř kouzelným lektvarem by se dal nazvat nápoj, který se vyrobí namočením hrsti sušených datlí v čerstvém kozím mléce a následným umletím namočených datlí a promícháním v mléce za přidání kardamomu a medu. Takový nápoj má prý zázračný vliv na pohyblivost spermií a dokáže ovlivnit váhu varlat.
Datle jsou i záchranou pro lidi, kteří se opíjí více, než je jejich organismus schopný bez problémů zpracovat, a tak konzumací těchto plodů, a to i sušených a v nevelkém množství, pomůžou tělu vypořádat se s alkoholem a dříve se dostat do střízlivého stavu, a to i bez následné kocoviny.